明白

Att bli gammal í¤r ingen lí¤tt uppgift. Det finns signaler som skickas pí¥ hur man ska vara ute bland andra mí¤nniskor. Man skulle tro att man var inte sí¥ pí¥verkade av omgivningen men omgivningen skickar massa signaler pí¥ hur man ska vara. Folk av alla í¥ldrar fí¶rví¤ntas att bete sig enligt í¥ldern. Jag sjí¤lv í¤r rí¤tt gammal men pí¥ senare í¥r har jag bí¶rjat fundera pí¥ hur jag beter mig infí¶r folk. Eller hur jag ser ut eller hur min kropp tolkas av andra.Fí¶r det mesta har jag lyckats klí¤ mig som jag vill det och inte behí¶v bry mig heller pí¥ vad andra tycker om mig. Inte heller har jag tagit dessa tankar hemma och í¤ltat pí¥ dem.

Sjí¤lv har jag inte kí¤nt av det sí¥ mycket under de í¥ren som har gí¥tt men pí¥ sistone har jag varit besatt pí¥ í¥ldern. Jag som mí¥nga andra plockar bort de grí¥ strí¥n som dyker upp i skallen och í¥terspegling i spegeln i badrummet brukar fí¥ ní¥gra minuter sí¥ jag kan í¶vertyga mig sjí¤lv att jag í¤n ser ut lite ung fortfarande. Jag brukar í¤ven avvisa de selfies man tar dí¤r rynkorna ví¥gar visa sig alldeles fí¶r mycket. Man í¤r ju fí¥fí¤ngt en smula. Men jag kí¤nner inte mig gammal pí¥ ní¥gotvis, den kí¤nsla í¤r ingen í¥ldersdrabbade kí¤nsla. Jag í¤r den jag í¤r och kí¤nner mig ungdomlig eller inte kí¤nner rakt av í¥ldern helt enkelt, alltsí¥, jag tí¤nker inte sí¥ ofta pí¥ hur gammal jag í¤r i vanliga fall. Men sí¥ sagt, det har bí¶rjats. Jag undrar om jag bí¶r klí¤ mig enligt min í¥ldern eller om min gí¥ng tolkas som den av en trí¶tt och gammal man.

Har jag dock insett att jag í¤r inte lí¤ngre en ungdom och kommer jag att gí¶ra ní¥got í¥t det? Det í¤r lite tveksamt. Man í¤r ju lite medveten att man í¤r rí¤tt gammal. í…ldern talar sitt eget sprí¥k och ser till att kroppen agerar om man bara lyssnar lite. Och med det inser man inte bara hur man tolkas utseendemí¤ssigt utan í¤ven hur kroppen mí¥r efter alla dumma beslut man har tagit i livet. Och som mycket andra saker i livet í¥lder antigen klí¤r en eller sí¥ gí¶r inte det. Och dí¥ menar jag fysisk í¥ldern. Men just att min garderob skulle fí¶rí¤ndras pga det í¤r en ekonomisk frí¥ga som jag ej har valuta fí¶r dock man kí¤nner lite press infí¶r pensionsdagen. I í¥r blir jag xx. Dí¥ har jag bara x antal í¥r kvar innan den magiska trí¶skeln som mí¥nga andra fí¶re mig har gí¥tt igenom med smí¤rta och í¤ra. Men í¤ven om jag inte tí¤nker pí¥ hur gammal jag kí¤nner mig det finns ní¥gra idéer pí¥ hur lí¤nge har jag kvar i denna jordlivet. Idag tí¤nker jag att 75 í¤r en skí¶n í¥ldern att slí¤ppa taget. í… andra hand oroar jag mig pí¥ ní¤r jag kommer att bli riktig sjuk och om ní¥gon ska vara dí¤r fí¶r mig í¶verhuvudtaget. Jag bor sjí¤lv trots allt men i denna land att dí¶ sjí¤lv vore det ultimata anpassning.